Можем вече да надникнем в Предишния си живот

Силвия Петкова не е обикновена жена. Тя е основоположник на Школата за регресивна и реинкарнационна терапия в България. Завършва социалната академия в Хертогенбош, Холандия и 15 години работи в различни организации и учреждения в страната на лалетата като социялен психотерапевт. Специализира в „Tasso Institut” в Ютрех и отваря частен кабинет за терапия. Омъжена е за холандец от когото има син.
„От дете имах чувството, че религията не дава отговори за това кои сме и какво представлява душата. Когато бях почти на 20, казвах, че вярвам в Космоса, а не в Бог. След като прочетох всичко на Блаватская, по случайност попаднах на разследване, посветено на деца от Индия, които си спомняха предишни животи. Така започна увлечението ми по регресията“, разказва пред „Уикенд“ популярната специалистка. Отскоро тя работи в България. Приема българи в кабинета си на столичната ул. „Г. С. Раковски“ 108

Интервю на Дани Златанчева

 • Г-жо Петкова, какъв е поводът за завръщането ви в родината?
  – Желаех да направя школа за регресивна терапия. В Холандия има такава и холандците се ползват от услугите на регресивни терапевти. Но докато работех там, помагах основно на местни. А преродените там имат друга мисия, не е като нашата. Искаше ми се да помагам на българи, да слушам техните истории. И съм щастлива, че успях да се върна в родината си, да отворя кабинет. Единственото нещо, което с нежелание оставих там, е комфортния живот, какъвто тука няма. Успокоява ме мисълта, че винаги мога да се върна при семейството си в Холандия, че пътуването не е проблем.
 • Помагате при различни видове страхови неврози, фобии и депресии. Как?
 • Жената пристига при мен с диагноза обща страхова невроза, която и е била поставена в късния пубертет. Като дойде в кабинета ми, бе на 19 години. Всяка ситуация я докарваше до стрес, гълташе хапчета. Майка и и баща и бяха я омъжили набързо, имаше две деца и водеше по-спокоен живот. Не работеше, защото мъжът и печелеше парите, но въпреки всичко болестта си вървеше. Неврозата и се отключваше при най-малкото подвикване, изнервяне или дума, казана наопаки. Редовно се напикаваше от най-малкото викане. Примерно чува, че деца крещят по улицата, защото играят футбол – в Холандия това е нормално явление – и се изпуска. Подложи се на регресивна терапия.
 • Какво видяхте тогава?
 • Излязоха интересни неща. Тя видя свой живот, но през средновековието Живееше в бедна къща, в малко населено място. Занимаваше се с билкарство. Правеше разни комбинации и помагаше на хората. Въпреки това бе трън в очите на много хора и най-вече на местния пастор. Видя как я обвиняват във вещерство, осъждат и хвърлят в килия. Но там всички я забравят – мъжът и, който е животновъд, не отива да я види, служителите на затвора също не я навестяват. Тя е седяла притеснена, самотна, чакала е да мине делото и е наела, че ще бъде изгорена на клада. Докато е в затвора, нападат я мишки и плъхове, гризат я. Чувала е виковете на останалите затворници, стоновете им буквално са я пронизвали от страх. Умира в самота, от ухапванията, които и причиняват жестоки рани. Този страх, преживян в предишен живот, и крясъците я бяха докарали до състояние на страхова невроза сега. Тя бе говорила по темата с майка си. Естествено, не се беше родила такава. Но едно силно тряскане на врата бе отключило неврозата и, докато седяла в детското кошче. От тогава пациентката ми пищяла при всеки висок тон, шум, подвикване. Тя разбра, че средновековният и живот я рестимулира в момента и успя да надживее страха си. Преди да започнем сеансите, ми донесе медицински документи, че си е правила изследвания на пикочния мехур, пикочните канали и още няколко неща. Те показваха, че всичко и е наред, но жената се напикаваше. Радвам се, че и помогнах, защото не можеше да ходи дори на концерти. Звуците на музикалните инструменти действаха зле на психиката и.
 • Паник атаките са често срещани днес в България. С какво си обяснявате бума им?
 • Те могат да бъдат провокирани от различни неща, обикновено са придружени от хоперсетивност. Този недостиг на въздух, който се получава при тях, може да се дължи на различни обстоятелства. Повечето от хората, които са умрели във втората световна война а сега са преродени, са податливи на паник атаките. Имаха четирима пациенти, които са били пилоти по време на войната. Те са загинали, изгаряйки в самолет. Сега, в този си живот, страдат от задушаване. Същото важи и за хора, изгорени на клада през средните векове.
 • По време на дългогодишната си практика попадали ли сте на хора, които някога са били известни исторически личности – царе, царици, кралици?
 • Не, докато се обучавах, попадах на колеги, които твърдяха, че са били фараони, оратори, че дори и светци в стари цивилизации. Аз себе си в такава светлина никога не съм се виждала, макар че имам живот, в който съм била тежка аристократка в Испания. Причинила съм доста неприятности на околните, защото съм живяла по нормите на Инквизицията.
 • Правила ли сте сеанси с българи?
 • Да, но с твърде малко хора. Имах една интересна среща с жена, която страдаше от разтройство на психиката. Единствените и щастливи дни бяха през лятото и тя с голямо нетърпение го чакаше всяка година. С помощта на терапията се върна в предишен живот и се видя като дете на бедуин. Двамата с баща и изостават от племето и бродят в пустинята. Татко и бил змияр, лекувал с отровата на влечугите. Но баща и починал внезапно. Остава сама, но я намират други бедуини. На ч3 години е била принудена да прави секс. Видя се как умира на 26 години – интересен минал живот имаше. След сеансите се почувства нов човек. Вече разбра защо обожава жегите, от които всички ние се крием.
 • Регресивната терапия винаги ли може да помогне на пациентите с психични проблеми?
 • Шизофрения, маниакална депресия, параноя и други тежки психически заболявания трудно се лекуват и дори са нелечими. Обикновено шизофрениците са доста интелигенти хора. Бих правила регресивна терапия на шозофреник само с наличието и съгласието на психиатър, и то ако специалистът прецени, че човекът би имал шанс за по-дълги фази на спокойствие. Регресивната терапия помага добре при сексуални проблеми, отношенията мъж-жена, при зачеване, физически неразположения, за които няма обяснение, различни фобии, депресии, оплаквания, свързани със стрес. Пример. Имах пациентка, която се оплакваше, че никога не се чувства вкъщи, макар да е в дома си. По време на сеанс тя видя, че има извънземна реинкарнация, никога до преди това не бе идвала на Земята. Същата реинкарнация могат да имат и хора, които не се чувстват щастливи никога никъде тук. Моята дипломна работа бе озаглавена „Щастие чрез смелост и мъдрост“. Там се работи с хоуминг терапия и още един метод наречен „Квадрат на полюсите“. Виждат се ч живота едновременно. Пациентът преди това трябва да е минал поне 2 сесии. Работи се със смелия но не мъдър живот, след това със мъдрият но не смел живот, след това със нито смелия нито мъдрия живот и накрая с живота, който е и смел и мъдър.
 • Може ли да бъде направена терапия на пациент, който всеки ден взема хапчета – да речем за сън?
 • Не може. Всички антидепресанти и сънотворни влияят върху съзнанието. Те потискат емоциите. Обикновено такива пациенти не могат да преодолеят ситуацията. Същото важи и за алкохолиците. Ако искат регресивна терапия, поне 24 часа не трябва да са пили. Аккохолът, както и хапчетата, първоначално потискат емоциите, а после ги превъзбуждат. При хора, вземали халюциногенни вещества, също е невъзможно да се работи с регресивна терапия. Хапчета, алкохол, наркотици замъгляват съзнанието, забулват го и няма как да се влезе там чрез методите на регресията. При истерия също не е препоръчително да се подлагат хора на такава терапия, при разводи – също, при загуба на голяма сума пари – тогава емоциите са изключително силни и пречат.
 • Кои са успешните моменти за регресивна терапия?
 • Траурът. Но там има една закономерност – преди да се навърши една година от загубата на определен човек, не е желателно да търсим контакт с неговата душа. Една година е нужна за да минат важни дни и моменти в живота, като рождените дни на членовете на семейство, Нова година, Великден, Коледа и други важни дни в едно семейство.
  Подходящи са хора преживели инциденти като падане от дърво, балкон, скелета, катастрофи с коли, колела, преживелите операции или други премеждия, но останали живи.
 • Да разбираме ли, че идваме на Земята с определена мисия, а след това си тръгваме, защото тя е изтекла?
 • Прави се регресия на душата. Чрез нея можем да разберем за съдбата на определен човек в различни животи. Нищо не е случайно. Свободната воля ти внушава да взимаш решения.